Segeln: Regattatraining
verantwortlich: Matthias Seifert

Hier steht der kompetitive Charakter des Jollensegelns im Vordergrund. Schwerpunkt ist die Wettfahrt mit zugehöriger Taktik, Training des Starts, u.v.m. Die Fähigkeiten des Fortgeschrittenenteils sollten beherrscht werden.

• Voraussetzungen:  seglerisches Grundwissen, wie es in den Grundkursen des Hochschulsports vermittelt wird

• Leistungen: Segelmaterial des HSP, Segeltraining, Neoprenanzug

• Ausrüstung: Regenjacke, (warme) Wechselbekleidung, (Neopren) Schuhe, Shorts zum Tragen über dem Neopren

Der erste Kurstermin ist als Schnuppertermin vorgesehen und es besteht vereinzelt noch die Chance zum Nachrücken, auch wenn man "nur" auf der Warteliste des Kurses steht. Eine Anwesenheit am ersten Kurstermin kann sich also lohnen.

Wichtig: Nur bei ausreichendem Segelkenntnissen und der Bereitschaft zur regelmäßigen Teilnahme sollte man sich zu diesem Kurs anmelden.

(Sailing: Advanced and Regatta Training)

This course is meant for those who have already learned the basics of sailing and now want to improve their sailing skills. In the course we will be using the Academic Sports Service?s dinghies. The Lake Constance boatmaster?s license (?Bodensee Schifferpatent?) is not a pre-requirement, but basic theoretical and practical sailing skills, as taught in our basic training courses, are required. Depending on the number of participants the course will be divided into two groups with different sailing levels and training objectives (advanced and regatta training).

Advanced Training

The course is mainly about the handling of sailboats. You will be introduced to sailing with spinnaker and trapeze  and taught how to perform manoeuvres more quickly and safely.

There will be another course for advanced sailors on mondays!

Regatta Training

This course is about the competitive character of dinghy sailing with an emphasis on racing, including tactics, practicing the start of the race and much more. The techniques taught in the advanced training course should be mastered.

• Requirements: basic sailing skills (similar to the ones taught in the basic training courses)
  • Services provided: sailing instruction, sailing equipment, wetsuit
  • Equipment required: rainproof anorak, (warm) changing clothes, (neoprene) shoes, shorts to wear over the wetsuit

The first course date is meant as a trial training. For those on the waiting list who could not get onto the course at first, it is worth showing up, as there is a chance you could be taken on the course.

Please note: You should only sign up for this course if you have sufficient sailing skills and you are willing to participate on a regular basis.

217403Mi17:00-21:00Wassersportzentrum Konstanz-Egg08.05.-17.07.Stephan Siroky